In onze snel veranderende maatschappij, waarin de smartphone een bijna net zo belangrijke plaats inneemt als onze vrienden, gezin of onze kinderen, delen we informatie steeds vaker en sneller. Facebook en YouTube zijn succesvol, omdat het met elkaar delen van foto’s en filmpjes ons een gevoel van saamhorigheid geeft. En door te ‘liken’ kunnen we het verschil maken op die overvolle ‘time-lines’. Die overvloed aan informatie en de snelheid heeft ook een minder positieve keerzijde: oppervlakkigheid. Er is inmiddels ook een ‘tegenbeweging’ waar te nemen, die focust op diepgang, persoonlijke ontmoetingen, onthaasten etc. Je ziet dit o.a. door het succes van de vele kookprogramma’s (slow-cooking en huiselijkheid versus fastfood), maar ook door trends als spiritualiteit en duurzaamheid. En bij NU.nl, zie je een groeiend aanbod extra nieuwscontent en achtergronden als aanvulling op die snelle headlines…
Ook in het bedrijfsleven zie je verandering. Jarenlang was men gefocust op (korte termijn) resultaten, snelheid en IT in plaats van mensen. Nu zie je ook daar dat thema’s als duurzaamheid, beleving en centraal stellen van de mens, vaste onderdelen zijn binnen elke strategie. Het ontwikkelen van medewerkers en behouden van talenten binnen organisaties is daarmee ook een ‘hot-topic’ geworden, omdat men weet dat (goede) mensen het verschil kunnen maken… Tacoon helpt!
Als ervaren Tacoon Team houden wij ons al langer bezig met de vraag: hoe kunnen wij inzicht krijgen in de competenties en talenten van onze medewerkers, zodat wij die samen kunnen ontwikkelen. Als antwoord op die vraag hebben we in onze dagelijkse praktijk en op de werkvloer een unieke Beoordelingsmethode ontwikkeld. Gebaseerd op competentie management, beoordelen op gedragskenmerken met meerdere beoordelaars en uitgebreide rapportages. Transparant, gestructureerd en periodiek een objectief inzicht verwerven in de talenten en competenties binnen de organisatie.
Aandacht versus oppervlakkigheid
Tacoon vraagt periodiek om feedback, niet continu! Een belangrijk verschil met de z.g. ‘continu feedback’ apps, omdat wij ervan overtuigd zijn dat feedback geven niet vrijblijvend mag zijn. Dus niet je medewerkers vragen om elkaar te beoordelen op uitschietend gedrag in het algemeen (complimenten en klachten). Maar beoordeling van (bij iedereen in de organisatie bekende) competenties en gedragskenmerken op basis van rapportcijfers. Transparant en structureel.
Tacoon zorgt voor een objectieve maatstaf binnen de organisatie, in plaats van anekdotisch bewijs. Met Tacoon leert een bedrijf zichzelf te analyseren, en erachter te komen of de talenten en competenties die de organisatie nodig heeft en die passen binnen de visie en het bedrijf aanwezig zijn en op de goede plek zitten, in plaats van elkaar continu te overladen met (ad hoc) complimentjes en/of verbeterpunten.
Tacoon is actiegericht! Bij continue feedback krijgt een bedrijf een schat aan extra informatie om te verwerken, zonder dat direct duidelijk is wat de volgende stap daarmee is. Een bedrijf dat Tacoon gebruikt daarentegen krijgt niet een vermenigvuldiging van commentaren en (digitaal) papierwerk, maar een manier om periodiek te meten hoe het bedrijf zich ontwikkelt, met een duidelijke structuur om daar iets mee te doen. Je zult bij Tacoon niet de vraag krijgen “maar wat moet ik nou met al die rapportages?”. Tacoon is in die zin compleet, omdat het de hele cyclus omvat van de werkvloer naar de beoordelingen naar de functioneringsgesprekken en weer opnieuw.
Uitgebreide en heldere rapportages
Het resultaat van elke gespreksronde in Tacoon is een set uitgebreide rapportages waarmee managers en medewerkers direct aan de slag kunnen. Heldere rapportages (tabellen en grafieken) hoe de organisatie, afdelingen, teams en medewerkers zich ontwikkelen. Het individuele beoordelingsverslag is compleet en juridisch juist en wordt na digitale ondertekening gearchiveerd in het personeelsdossier, met een eigen kopie voor manager en medewerker.
Bij Tacoon zijn we er van overtuigd, dat je door gebruik te maken van moderne, digitale, snelle en slimme technologie, het ‘gedoe’ rond beoordelingen aanzienlijk kunt reduceren. Daarmee worden de grootste obstakels geslecht en wordt beoordelen ook leuker!
Leave a Comment